Is MHP hetzelfde als een tattoo?
Een MHP-behandeling is vergelijkbaar met een tattoo, in die zin dat er ook machinaal pigment in de huid wordt ingebracht met een naald. En net zoals bij een gewone tattoo kan de uitvoerder het grote verschil maken tussen een mooie naturelle MHP en een mislukte MHP. Maar daar stopt de vergelijking dan ook.
De gebruikte pigmenten, naalden en machines zijn allemaal specifiek ontworpen voor MHP. Je kan met het materiaal voor een tattoo geen kwalitatieve MHP als eindresultaat hebben, net zoals je met het materiaal voor MHP ook geen deftige tattoo zou kunnen zetten.
Eén van de redenen voor het verschil van materiaal is de huidlaag waarin wordt gewerkt. Bij een tattoo wordt er dieper gewerkt dan bij MHP. De naalden voor een MHP-behandeling zijn veel fijner. Daarnaast zijn de pigmenten ook zo ontwikkeld voor MHP dat ze op langere termijn niet zullen verkleuren, maar wel vervagen.
Voor de wet is er geen verschil tussen MHP en een tattoo. Voor MHP zijn er dezelfde
strenge hygiënische regels en procedures voor materialen en pigmenten als voor tatoeage. De uitvoerder moet een opleiding op het vlak van de hygiëneregels gevolgd hebben, geregistreerd zijn bij de FOD Volksgezondheid en een bewijs van vakbekwaamheid kunnen voorleggen.
Zijn er gezondheidsrisico’s?
Als een MHP-behandeling wordt uitgevoerd volgens de correcte veiligheidsprocedures is er nauwelijks een risico voor de gezondheid. Enkel indien je niet de juiste nazorg toepast, kan je, net zoals bij een gewone schaafwond, een huidinfectie krijgen.
Om dit te vermijden kan je kan de volgende richtlijnen in acht nemen.
De eerste 24 tot 48 uur:
- Vermijd om te krabben of te wrijven op het hoofd.
- Ook water of regen kan je in die periode best vermijden.
- Vermijd zand of stof.
- Geen cosmetische producten aanbrengen.
De eerste week:
- Geen chloor of zout water op het hoofd.
- Geen sauna of stoombad.
- Vermijd overmatig zweten.
- Vermijd de zon, zonnebank en UV-licht.
- Was je haar na die eerste 24 tot 48 uur met een PH-neutrale shampoo. (Die kan u hier verkrijgen.) Na het wassen het haar zacht deppen, niet hard wrijven.
- Vermijd alcoholhoudende producten (zoals bv minoxidil)
Een MHP kan niet worden aangebracht op littekens (door operatie, transplantatie,
laserbehandeling, …) van minder dan een jaar oud. Ook zwangere vrouwen moeten
wachten tot na de zwangerschap.
Bij volgende contra-indicaties dien je eerst een arts te raadplegen:
- Diabetes
- Hemofilie
- Een chronische huidziekte
- Immuunstoornis
- HIV
- Hart- en vaatafwijkingen
- Allergie voor één van de pigmentstoffen of de materialen van de naalden
Hoe lang duurt een MHP-behandeling?
Een MHP wordt geleidelijk aan in sessies opgebouwd om zo een natuurlijk resultaat te bekomen. Per sessie worden alle volledige zones gedaan. Na de eerste sessie is er gemiddeld een densiteit van 20 tot 30% bereikt, afhankelijk van het huidtype. Na de tweede sessie is dat ongeveer 50 tot 70%. Na de laatste sessie is de volledige 100% bereikt. Het huidtype van de klant bepaalt mee hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn het er drie. Indien een vierde sessie nodig blijkt (binnen 6 maanden na de startdatum) wordt deze gratis aangeboden. Er zijn dus geen extra of verborgen kosten.
De tijd voor één sessie wordt vooral bepaald door de grootte van het te behandelen gebied en de dichtheid van de aanwezige haren. Het hoofd wordt in 4 verschillende zones ingedeeld. Een visualisatie van deze zones is terug te vinden onder de pagina ‘prijzen’. U kan per zone rekenen op anderhalf tot twee uur.
Een touch-up is één enkele sessie die gemiddeld tussen de één tot vier uur duurt,
afhankelijk van het aantal zones en de mate van vervaging. Wanneer een MHP te veel vervaagd is kunnen terug meerdere sessies nodig zijn.
Is het pijnlijk?
De meeste mensen ervaren een MHP-behandeling niet als pijnlijk. Het is absoluut niet vergelijkbaar met een gewone tattoo. De naalden zijn veel fijner, er wordt minder diep in de huid gewerkt en ook de methode is anders.
Indien u een zeer gevoelige huid heeft, dan kan u een paracetamol nemen voor de behandeling begint. Gebruik van andere pijnstillers of aspirines worden ten sterkste afgeraden aangezien deze bloedverdunnend werken en zo een negatief effect op het eindresultaat kunnen hebben. Om dezelfde reden wordt afgeraden om tot 24 uur voor de behandeling alcohol te drinken.
Je kan ook voor de behandeling het hoofd insmeren met de pijnstillende EMLA-crème. Die is enkel op voorschrift verkrijgbaar. Dus contacteer op voorhand uw arts daarvoor.
Waar moet ik rekening mee houden eens de MHP-behandeling voltooid is?
Bij een shaven look let u er best op dat u, afhankelijk van hoe snel het haar groeit, best dagelijks of om de twee dagen het haar kort zet. Hoe kort is afhankelijk van de mate en de plaats van het haarverlies. Vraag gerust advies over welke lengte het best bij u zou passen en over welke machines het makkelijkst zijn in uw geval.
Na de behandeling is het handig uw MHP altijd te beschermen tegen de zon, aangezien de pigmenten sneller vervagen onder invloed van UV-licht. Een pet of hoed zijn daarvoor prima, evenals zonnecrème (factor 30 of 50). Vraag ook gerust daarover advies.
Sowieso vervagen de ‘haarstoppels’ na verloop van tijd door de natuurlijke vernieuwing van de huid. Hoe langzaam of snel is een beetje afhankelijk van uw huid en levensstijl. Dus houd zeker ook rekening met een jaarlijkse touch-up. Na de eerste jaren kan het best zijn dat u eens een jaar kan overslaan, of zelfs twee. Een touch-up duurt gemiddeld tussen één tot vier uur. Dat is afhankelijk van de te behandelen zone en de mate van vervaging. Soms zijn er ook nieuwe plaatsen waar u wat meer last heeft gekregen van haaruitval. Ook omwille van die reden is een jaarlijkse touch-up een goed idee.
Voor een densiteit kan het haar gewoon op de gewenste lengte blijven. Ook hier is een jaarlijkse touch-up aanbevolen, zeker bij de wat lichtere haarkleuren. Een zonnecrème smeren is hier vaak niet mogelijk, maar probeer ook hier om een beetje te beschermen tegen de zon door een pet of hoed, zeker als u een type bent die snel verbrandt.
Moet ik iets doen voor aanvang van de behandeling?
Zorg dat de hoofdhuid niet verbrand raakt tijdens de week voor de behandeling. Wanneer uw huid nog aan het herstellen is van een zonnebrand, dan is dit niet optimaal voor het eindresultaat van uw MHP. Ook een peeling of dergelijke kan je best vermijden.
Voor een shaven look kan u best het haar zo kort mogelijk zetten voor de behandeling. Het is beter om de eerste dagen na de behandeling niet te scheren, dus zo vermijdt u dat uw haar te lang wordt. Voor een densiteit kan het haar gewoon op de gewenste lengte blijven.
Zorg ook zeker dat de hoofdhuid goed gewassen is en indien nodig gescrubd. Scrubben kan handig zijn om overtollige huidschilfers te verwijderen. Indien die er niet zijn is gewoon wassen met zeep of shampoo ruim voldoende.
U kan best 24 uur voor de behandeling geen alcohol drinken of drugs nemen. Ook het gebruik van bloedverdunners, aspirine of andere middelen die een bloedverdunnende werking hebben, worden het best 2 dagen voor de behandeling gestopt. Indien u twijfels heeft over een medicijn, dan kan u dit best navragen bij uw huisarts.
Ook het gebruik van minoxidil wordt afgeraden tijdens de sessies. Het is aangeraden om 1 week voor start van een sessie en tot 2 weken na een sessie minoxidil niet te gebruiken. Minoxidil vergroot de bloedvaten en de alcohol kan de geplaatste pigmenten aantasten. Zodra de behandeling klaar is en de pigmenten vast zitten in de huid mag u zonder problemen terug minoxidil smeren.
Laat het weten als u minoxidil gebruikt, dan kan de termijn tussen de sessies daarop aangepast worden. Als u al lang minoxidil gebruikt, heeft een onderbreking geen nadelig effect op uw haargroei.
Raadpleeg altijd eerst uw arts indien er sprake is van contra-indicaties. U vindt een lijst van contra-indicaties terug onder de vraag ‘Zijn er gezondheidsrisico’s?’
Wil je graag eens langskomen voor een gesprek?